2022 m. birželio 30 d. Fotografijos muziejaus Galerijoje pristatyta Jolitos Vaitkutės ir Andriaus Mamontovo instaliacija „Skambina“.

„Informacinis nuovargis skatina užverti asmenines erdves. Pranešimų nustatymai, skrydžio režimas, aplinka „netrukdyti“ – tai smulkūs skydai, kuriuos statome prieš išorės triukšmą. Stengiamės tvarkytis su dirgikliais, bet kai kurie iš jų tiesiog per garsūs. Dabartinė realybė nebeleidžia išlikti užsivėrus, ji atlieka intervenciją ir sugražina pamirštas grėsmes. Net ir norėdami, negalime šios informacijos iki galo blokuoti. Dirgikliai iš praeities vėl realūs. Viskas, ką galime padaryti – konvertuoti nerimą į kasdienę patirtį, suteikti jam žmogišką formą ir išmokti su juo gyventi,“ – teigia instaliacijos autoriai.

Jolitos Vaitkutės iš senų telefonų ir laidų sukurtoje instaliacijoje skamba Andriaus Mamontovo melodija, specialiai Fotografijos muziejaus erdvei kūrinys papildytas menininko fotografijomis.

Instaliacija „Skambina“ – Jaunimo muzikos festivalio „Šiauliai gyvai 2022“ dalis, Fotografijos muziejaus Galerijoje bus eksponuojama iki 2022 m. rugpjūčio 28 d.

Prieš du metus, 2020 m., Nacionalinėje dailės galerijoje pristatyta instaliacija buvo transformuota, naujai perkurta ir pritaikyta Fotografijos muziejaus galerijos erdvei. Šiandien instaliacija apie nerimą kalba naujose, nebe pandemijos aplinkybėse, bet vykstančio karo akivaizdoje – tai nerimo, šiuo metu tvyrančio aplink mus, išraiška. Nerimo simboliu pasirinktas telefonas, kuris, anot kūrėjų, yra pirmoji ryški intervencija į žmogaus asmeninį gyvenimą ir kurio netikėtas skambutis neretai tampa dirgikliu, keliančiu stresą.

Ši instaliacija – pirmasis skulptūriškas, erdvėje kabantis Jolitos Vaitkutės kūrinys, menininkės teigimu, tamsiausias, ją tarsi apnuoginantis. Jame svarbią vietą užima garso takelis, kuriame siekiama panaikinti skambučio keliamą streso elementą ir kurti darnią melodiją. Įprastai mes girdime skambučio garsą, nes  telefono viduje yra varpelis, kurį skambėti verčia vibruojantis elektromagnetinis plaktukas. Instaliacijoje naudojamuose telefonuose elektromagnetiniai mušikliai prijungti prie įtaiso, kuris paduoda impulsus, suprogramuotus tam tikra tvarka – ritmu. Visa garsinė dalis trunka 17 min. Atėjus aplankyti instaliaciją, rekomenduojama atsisėsti ir išgirsti ritmines, muzikines atkarpas. Vienintelis konkretus veiksmas, kurį kūrėjai kviečia atlikti – tai atsiliepti atskirai padėtu baltu telefonu.

Šalia instaliacijos pristatomos 2020 m. Andriaus Mamontovo kurtos fotografijos iš serijos „Pomirtinis Vilnius“, kuriose užfiksuotos tuščio, pandeminio Vilniaus senamiesčio gatvės ir pastatai, tačiau tai nėra realus jų vaizdas. Fotografijų autorius kruopščiai ištrynė visus langus ir duris, gyvenamas vietas paversdamas monumentais, paminklais, kurie simbolizuoja tuštumą, užsidarymą. Tokiu būdu menininkas savo nuotaiką susisieja su instaliacijos „Skambina“ nešama žinute.

Miesto be langų idėja Andriui Mamontovui kilo dar 2000 m., įrašinėjant albumą „Visi langai žiūri į dangų“. Muzikantas bandė įsivaizduoti, kaip atrodytų miestas be langų, savo viziją perteikė fotografijose. Kiekviena nuotrauka pareikalavo ne vienos dienos darbo jas retušuojant. Fotografijos – tarsi labirintas, kuriame lyg ir yra gyvenimas, tačiau jo lyg ir nėra – tai tarpinė būsena tarp gyvenimo ir negyvenimo (mirties).

Instaliacijos autoriai kviečia lankytojus pasinerti ne į galutinį rezultatą, bet į procesą: pabūti erdvėje, kurioje paliekama vietos žiūrovo ir kūrėjo interpretacijai bei pajautimui.

Organizatoriai – VšĮ „Sielai“ ir Fotografijos muziejus.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė.

Informacinis rėmėjas – žiniasklaidos grupė „Etaplius“.

Draugai: „ERGO Life Insurance SE“, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiaulių dailės galerija, UAB „Garsas LT“, AB „Gubernija“, UAB „Rūta“, kavinių tinklas „Caffeine LT“, restoranai „Kolekcionierius“ ir „Rock ’n’ Roll“, UAB „Saulės dukros“, „Karališkos gėlės“, „Autospa“, www.brezentai.lt.