2022 m. gegužės 14 d., šeštadienį, nuo 19 val. iki 24 val. atveriame duris lankytojams, kviesdami į Europos muziejų naktį!

Fotografijos muziejuje galėsite išvysti kosmoso fotografijų parodą „Aukščiau dangaus“, paklausyti astrofotografo Artūro Medvedevo paskaitos „Astrofotografija: kas tai?“, kurti kosminius atvirukus edukacijoje „Šviečiantys mėnulio krateriai“ bei patirti kosmoso energiją per muziką bei audiovizualines instaliacijas.

Muziejaus lankymas nemokamas.

Fotografijos muziejuje duris atversiančioje parodoje „Aukščiau dangaus“ ruošiami eksponuoti Vilniaus universiteto observatorijoje XIX a. 7 dešimt. fotoheliografu užfiksuoti Saulės vaizdai leis prisiliesti prie astronomijos mokslo ir fotografijos draugystės ištakų Lietuvoje. Astrofotografų Artūro Medvedevo, Ginto Rudzevičiaus, Henriko Selevičiaus, Ričardo Balčiūno, Ričardo Andriuškos, Algirdo Rakščio fotografijos įtrauks į įspūdžių kupiną kelionę šiapus ir anapus dangaus sferos, nuneš gilyn į kosmosą, pakvies stebėti dangaus kūnus, jų reiškinius, skriejančias kometas, įveikti tūkstančių šviesmečių atstumus, panirti į magiškus kosmoso ūkus, dulkių ir dujų debesis, klaidžioti po žvaigždynus, tyrinėti galaktikų verpetus, grožėtis dangaus peizažais ir pamatyti tai, kas paprasta akimi nematoma.
Išskirtinai šalia atstrofotografijos mėgėjų darbų lankytojai išvys fotomenininkės Dovilės Dagienės fotografijų iš ciklo „Čia tada, ten dabar“, kuriose fotografuojama Saulė, panaudojant dvigubą ekspoziciją, paliekant 8 minučių intervalą, nes būtent tiek minučų šviesai užtrunka pasiekti Žemę. Autorė leidžiasi į kūrybinius ieškojimus, bandydama atrasti ir išreikšti savitą laiko, laikiškumo raiškos būdą fotografijoje.
Fotomenininko Arūno Kulikausko pinhole kamera kurtuose soliaografijose žiūrovai galės pasekti užfiksuotą Saulės kelią per dangų.

 

20 val. astrofotografas Artūras Medvedevas skaitys paskaitą „Astrofotografija: kas tai?“ apie kosminių objektų, galaktikų, žvaigždynų, ūkų fiksavimą ir įspūdingų vaizdų išgavimo techniką. Paskaita muziejaus erdvėse bus transliuojama nuotoliniu būdu tiesiogiai iš fotografo asmeninės observatorijos.

Kas yra astrofotografija, iš ko susideda ir kaip tai atrodo? Žymus astrofotografas paskaitos metu atskleis kosminių objektų fiksavimo procesą, supažindins su naudojama fotografavimo įranga ir jos techniniais reikalavimais, programine įranga ir jos reikšmę teleskopo valdyme. Klausytojai sužinos, kaip vyksta nuotraukos apdorojimas ir kokie etapai būtinai, siekiant gauti įspūdingą rezultatą.

 

21 val. – 24 val. Fotografijos muziejaus stogo terasoje kosminius muzikos takelius miksuos elektroninės muzikos kūrėjai:

21 val. – 22 val.  Gražvydas Miknevičius (Demo)

22 val. – 23 val.  Domas Dieliautas (Samod)

23 val. – 24 val.  Kipras Pilka

 

Lankytojai turės galimybę ne tik pasinerti į audiovizualinėmis instaliacijomis sukurtą kosminę atmosferą įvairiose muziejaus erdvėse, bet ir patys edukacijoje „Šviečiantys mėnulio krateriai“ sukurti UV šviesoje šviečiančius atvirukus kosmoso tematika.