Kolekcijoje per 200 unikalių sukilimo ir vėlesnio laikotarpio su šiuo įvykių susijusių fotografijų. Jos yra vienos seniausių ir istoriniu kontekstu vertingiausių eksponatų Fotografijos muziejaus rinkiniuose.

Fotografijose užfiksuotos šeimos, jauni žmonės dar prieš sukilimą, sukilėliai tremtyje, yra ir tokių fotografijų, kuriose portretuojamieji įamžinti sukilimo metu, tą matome iš sukilėlių dėvimų uniformų.

Šių istorinių įvykių eigoje buvo pasinaudota fotografija, kaip atvaizdo išsaugojimo priemone. Netektis ar išsiskyrimas buvo labai artima realybė, todėl fotografavimasis paliekant atvaizdą artimiesiems ir ateinančioms kartoms buvo ypač svarbus.

Fotografijose įamžinti sukilimo vadai kunigai Konstantinas Kalinauskas, Zigmantas Sierakauskas, Antanas Mackevičius, Boleslovas Dluskis. Šie portretai buvo dauginami ir platinami sukilimo dalyviams. Daugelis jų, kovodami su caro armija, portretus nešiodavosi kišenėse (tam labai tiko šiuo laikotarpiu paplitęs carte de visite formatas). Šie portretai padėjo palaikyti kovinę dvasią.

Dalis portretų atkeliaudavo iš sukilimo dalyvių tremties vietų, buvo siunčiami prisiminimui.

Sukilėlių fotografijų autoriai yra labai įvairūs. Negausi dalis jų dirbo dabartinės Lietuvos teritorijoje. Daugiausia autorių, užfiksavusių sukilėlių portretus, dirbo įvairiuose Rusijos imperijos miestuose, kur paprastai buvo ištremiami 1863 m. sukilimo dalyviai, taip pat ir Lenkijos, Prancūzijos fotografai, įamžinę po sukilimo emigravusius ar po tremties grįžti namo negavusius leidimo žmones.